• HD/AD/OCD

  HD:

  Hoftedysplasi er en sundhedsrisiko for alle store hunderacer pga. deres store tilvækst. Hos de store hunde, skal fødselsvægten dobles mange gang inden hunden er udvokset og det øger belastningen af led og knogler hos den unge hund. Om en hund udvikler HD eller ej afgøres dels af dens arvelige belastning og dels af dens fodring, udvikling og miljø i unghunde årene.


  AD:

  Albuedysplasi er ligesom HD et problem hos de store hunderacer. Om en hund udvikler AD afgøres af arv og miljø. AD kan være meget smertevoldende og i nogle tilfælde må de unge hunde aflives med invaliderende smerter.

  OCD:

  OCD står for osteochondritis dissecans, der medfører en unormal udvikling af ledbrusken, der kan løsne sig fra det underliggende knoglevæv.
  Denne unormale udvikling af ledbrusken medfører halthed og udvikling af slidgigt i skulderleddet og dermed dannelse af nyt knoglevæv (slidgigt=arthroser) i leddet.

  Alle røntgen billederne indsendes til bedømmelse i DKK, hvorefter resultaterne registreres i DKK's Hundeweb. Certifikaterne kan I se, når I besøger os.

 • DCM og tylosin/T4 test

  DCM og hjertetest:

  Dilateret kardiomyopati (DCM) skyldes, at hjertemuskelcellerne er syge, så hjertet udvides unaturligt. (dilateret=udvidet; kardiomyopati = hjertemuskelsygdom). Sygdommen kan ses i forskellige stadier fra begyndende tegn på hjerteforstørrelse til fremkomst af et markant forstørret hjerte med pumpesvigt.

  Hjertetests udføres af en dyrlæge i ECCO-gruppen

  Tylosin / T4:
  Her testes hundens stofskifte på en blodprøve indsendt til et godkendt laboratorium. Hunde med for lavt indhold af skjoldbruskhormon har nedsat stofskifte funktion og nedsat stabilitet i knoglerne. Resultaterne registreres i DKKs hundeweb

  Resultaterne af hjertescanninger kan nu findes i hundeweb. Hvis du er i tvivl så spørg os om original certifikaterne

 • Øjenlysning og gentests

  Øjenlysning:

  For at afsløres arvelig gråstær (cataract) øjenlyses vores labradors når de er 12 mdr. gamle ved en ECVO godkendt øjenpaneldyrlæge.

  Gentests:

  I de senere år er der kommet stort fokus på gentest inden for hundeavlen. Typisk kan hunde være bærer af et eller flere gener, som i kombination kan give en øget risiko for sygdom. Bærer-hunde er typisk ikke syge og deres afkom bliver kun syge, hvis to bærere eller en syg og en bærer krydses.
  Hunde, der er bærer af et ændret gen, må anvendes i avlen, men KUN i kombination med raske partnere. Udelukker vi alle bærer hundene, bliver vores gen-pool for lille og risikoen for indavl for stor.

  PRA - progressiv retinal atrofi.
  Den type PRA der oftest rammer Labrador racen kaldes prcd-PRA. Prcd står for ”Progressiv Rod-Cone Degeneration”, som oversat betyder ”fremadskridende forstyrrelse/nedbrydning af nethindens tappe og stave”. De fleste hunde som får sygdommen PRA, bliver på sigt helt blinde.

  EIC - excercise induced collapse.
  Kan hos nogle hunde kan medføre træningsintolerance og kollaps.

  En stor del af de hunde som genetisk set har EIC udviser ikke symptomer på sygdommen og laver ikke disse kollaps. Man har pt. ikke viden om hvorfor de fleste hunde med den genetiske defekt ikke udviser symptomer og hvorfor nogle hunde gør.

  CNM - Centronuclear Myopati.
  De klassiske symptomer er, at hvalpen ved ca. 2-5 måneders alderen, taber sig i vægt, og bliver stiv i sine bevægelser. Hvalpen tåler ikke motion og bliver muskelsvag. Musklerne udvikles ikke normalt, og ofte får hvalpen vækstproblemer. Ofte stabiliserer sygdommen sig ved et års alderen.
  Hunden må oftest aflives som ung.

  HNPK - tørnæse.
  Tørnæse kommer oftest i udbrud hos den unge hund ved ca. 1 års alderen. Overgangen mellem snudensslimhinde og huden bliver rød og skorpet. Hos påvirkede hunde vil der komme "udbrud", hvor skorperne falder af og underhuden blottes. Lidelsen er smertefuld og kan dæmpes ved brug af salver.

  Resultaterne af øjenlysning og gentest kan ses i Hundeweb, hvor de indgår som en del af avlsgodkendelsen af vores Labrador Retrievere.
  Original certifikaterne kan ses, når I besøger os.